2008. március 24., hétfő

Kalács



Hozzávalók: 

50 dkg liszt
10 dkg cukor
3 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
2-3 tojássárgája
8 dkg margarin vagy vaj

Az élesztőt felfuttatom, majd a liszt-cukor-tojássárgára kombóhoz adom, hozzáöntök egy kis tejet, és a dagasztófunkcióval ellátott kézimixerrel nekiesek (mint tót a mamának). Közben felöntöm a maradék tejjel és az olvasztott vajjal, és addig dagasztom, amíg szépen el nem válik mindenhol a műanyag kelesztőtálam falától. Lefedem, meleg helyre teszem kelni, ott is hagyom vagy egy órára. 

Ha meg akarom fonni, lisztes felületre borítom, háromba (vagy többe) osztom, sodrom, fonom, és így teszem alkalmas edénybe, tojásságájával vagy tejjel megkenem, majd 180 fokos sütőbe tolom és tűpróbáig sütöm.

Ősi családi recept nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése