2022. július 25., hétfő

Pihepuha szilvás pite

Van az a recept, ami miatt 34 fokban is sütőt kapcsolunk. De érdemes megjegyezni, jó lesz ez még ősszel is, almával vagy alma-birs kombóval, vagy lehet újrázni az augusztus 20-i hidegfront után szilvával. Szabi a péknél láttam meg az insta oldalán, ő fosókaringlóval készítette, én szilvát találtam tűrhető áron és minőségben a helyi boltban. Ultraomlós-puha a tésztája, minimál cukorral, és szaftos, szintén alig édesített a tölteléke, és nagyon mutatós, simán megállná a helyét bármelyik drága kávézólánc sütijei között. 




Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 kg szilva kimagozva, a szilvák negyedelve
  • fél citrom leve
  • egy jó nagy marék barna cukor
  • 1 púpozott tk őrölt fahéj
  • 1 púpozott tk szegfűszeg
  • továbbá 10 dkg háztartási keksz morzsásra törve
Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg fehérliszt
  • 1 ek sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 3 dkg kristálycukor
  • 40 ml tejszín
  • csipet só

Először a tölteléket készítettem el: a szilvát megmostam kimagoztam, negyedeltem, majd hozzákevertem a citrom levét, cukrot és a fűszereket, jó órát állni hagytam. 

A háztartási kekszet összetörtem, félretettem.

A tészta hozzávalóit a késes aprítóval hozzávetőlegesen elkevertettem, majd gyúrólapra öntöttem és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Két, egymástól kissé eltérő mennyiségre osztottam szemre. A nagyobbikat kinyújtottam, és kibéleltem vele a piteformát, majd betettem a hűtőbe. A kisebbiket folpackba csomagoltam és a fagyasztóba tettem.

Amikor a tészta meghűlt, bekapcsoltam a sütőt légkeverés funkcióra 170 fokra. Kivettem a hűtőből a piteformát, az aljába szórtam a tört háztartási kekszet, eloszlattam. Rákanalaztam a szilvás tölteléket, eloszlattam, kicsit pánikoltam, hogy nem fog beleférni, aztán mentem tovább. A fagyasztóból kivettem a tészta másik felét, és nagylyukú reszelőn ráreszeltem a töltelék tetejére, hogy mindenhova azonos vastagság jusson. Újra pánikoltam, hogy ki fog folyni az egész, majd lenyugodtam, és a közben felmelegedett sütőbe tettem a pitét. 50 perc alatt megsütöttem (közben egy ponton 165 fokra mérsékeltem a hőmérsékletet). 

Porcukorral is meg lehet szórni tálaláskor, vagy nyomni rá egy nagy gombóc vaníliafagyit, ha még langyos, esetleg tejszínhabbal kínálni, mmmm :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése