2009. szeptember 7., hétfő

Villám tejszínes-gombás csirkemell


Ismét egy elronthatatlannak bizonyuló gyors étel Fakanál barátosnémtól. Pulyka helyett csirkével és egy kis újhagymával. Anyám kommentje: végre valami ehető étel! (amióta újra együtt lakni kényszerülnek, folyamatosan vitáznak a nagyanyámmal, hogy mi az ehető étel. Mami szerint a mákos nudli meg a krumplifőzelék, anyám szerint meg nem. Én csak örülök, hogy ízlett mindenkinek és elfogyott.)



Hozzávalók:




  • 1 csirkemellfilé

  • 25 dkg gomba

  • 2 szál újhagyma

  • 2 dl tejszín

  • 10 dkg trappista sajt

  • só, bors, szerecsendió




A húst megmostam, szárazra töröltem , szeletekre vágtam, egy kisebb tepsibe pakoltam. Rászeleteltem a már szintén megmosott gombát és rákarikáztam az újhagymát (a zöldjéből is jutott). A tejszínbe kevertem a sót, borsot, szerecsendiót, és a hús alá öntöttem, majd az egészet megszórtam a reszelt sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tettem 35 percre. Rizibizivel tálaltam, fényképezni nem volt idő :)



4 adag, a recept tehát Fakanáltól

2009. szeptember 3., csütörtök

Zöldséges-csirkés tagliatte


Fakanálnál találtam a receptet a hét elején, egyből elindította a fantáziámat és a nyálelválasztásomat :) Végül csak szombaton került rá sor, de sor került rá, nagyon kár lett volna kihagyni, ez valami mennyei ízkombináció. Magamtól ugyanis sosem tárkonyoztam volna a cukkinit, és nem füstöltszalonnáztam volna a tésztát.



Hozzávalók:




  • 2 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál olaj

  • 5 dkg füstölt szalonna

  • 50 dkg csirkemell

  • 1 kis cukkini

  • 12 dkg gomba

  • 2 szál újhagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 teáskanál liszt

  • 2 dl tejszín

  • 1-2 teáskanál szárított tárkony

  • só, bors

  • 25 dkg tagliatte




A húst megmostam, megtörölgettem, és pici kockákra vágtam. Szintén apróra vágtam a szalonnát, negyedkarikára a cukkinit, vastag szeletekre a gombát, és karikára az újhagymát. Összeolvasztottam a vajat az olajjal, és egyszerre dobtam rá a húst és a szalonnát. Amikor a húskockák szépen kifehéredtek, beleborítottam a zöldségfélét, rányomtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, és megszórtam a tárkonnyal. Lefedtem, és majdnem készre pároltam az egészet, ekkor leszedtem a serpenyő tetejét, és nagyjából elrotyogtattam az összegyűlt szaftot. Megszórtam a liszttel, ráöntöttem a tejszínt, és jól beforraltam. Közben előírás szerint megfőztem a tagliattét, és már lehetett is tálalni.



3 adag, a recept tehát Fakanáltól




2009. szeptember 2., szerda

Ehhehe (enyhén :) görbe tükör a gasztrobloggerekről)


Én is másvalaki blogján találtam, a modorosblogon van egy írás a gasztroblogokról. Én nem lettem ideges :) Szívesen magamra veszem a béna fényképezést és a közös piacozást, a többit vigye el más :))

2009. július 25., szombat

Sajtos csirkemell


Hozzávalók:





  • 1 csirkemellfilé




  • 15 dkg reszelt sajt (trappista tökéletes)




  • 2 nagy gerezd fokhagyma




  • 1,5 dl tej




  • 2 tojás




  • liszt




  • 5 dkg margarin




  • pici só




A csirkét alaposan megmostam, letörölgettem, és szélesebb csíkokra vágtam fel. A tejbe nyomtam a fokhagymát, picit megsóztam, ebbe tettem a húscsíkokat, és 4 órán keresztül áztattam őket. Amikor ez letelt (lehet persze egész éjszaka is), nagyjából lecsöpögtettem, és bepaníroztam, azzal a különbséggel a szokásoshoz képest, hogy zsemlemorzsa helyett a reszelt sajt volt a harmadik etap. Kimargarinozott tűzálló tálba pakoltam a cuccost, a végén a maradék tojással nyakonöntöttem, majd rácsípkedtem a margarinból a tetejére, és 210 fokon 45 percig sütöttem fedő alatt, majd 10 percig fedél nélkül :) Petrezselymes krumplival tálaltam.



3 adag

2009. július 7., kedd

10 éves csúcstartó muffin


Ma 10 éves Korányi Balázs 800 m-es országos csúcsa (1:45,39). Ezen alkalomból (a post megjelenésével egyidőben) Balázs kimegy a Margitszigetre, szöges cipőt húz és újra lefutja a távot teljes erőbedobással. Mi is megyünk szurkolni, egy kis meglepetéssel is készültem a tiszteletére. 10 éves csúcstartó muffinnal. Hajrá Kakaó!



Hozzávalók a muffinhoz:





  • 12,5 dkg vaj




  • 15 dkg cukor




  • 3 evőkanál holland kakaó




  • 2 tojás




  • 25 dkg liszt




  • 1 púpozott kávéskanál sütőpor




  • 10 dkg csokilencse




  • 1,5 dl tej




Hozzávalók a díszítéshez:





  • 1 tojás fehérje




  • 12 dkg porcukor




A muffinhozvalókat a fenti sorrendben egy tálba pakoltam, összekevertem, és a 12 mélyedéses szilikonformába kanalaztam. 210 fokon 20 perc alatt készre sütöttem őket, majd hagytam kihűlni a muffinokat.



A tojásfehérjét félig felvertem, 3 részletben hozzáadtam a porcukrot, és alaposan habbá vertem. Kicsit gondolkodtam, hogy hol lehet a tortadíszítő szettem (a költözés óta nem használtam), aztán fogtam egy uzsonnászacskót, belekanalaztam a máz egy részét, kivátam a zacsi sarkát, és elkezdtem írókázni. A többi muffint is feldíszítettem, egyre viccesebb alakzatokat alkotva, azzal arányosan viccesebbre, ahogy a majdnem 11 hónapos kezdte elveszíteni a türelmét.



A jól bevált Orsoly-féle muffintésztával dolgoztam




2009. július 4., szombat

Senseo visszahívás


Hátha valakit érint, és még nem tud róla: a Philips visszahív jónéhány Senseo kávéfőzőt.



Az én kávéfőzőm is beleesett a szórásba, regisztráltam, küldtek vízkőoldót, majd küldtek egy speciális dobozt, amibe bele kellett pakolni a kávéfőzőt, elvinni a legközelebbi kontakt pontra (nem volt messze), 2 hét múlva csöngetett a futár. Legnagyobb meglepetésemre kaptam egy vadiúj kávéfőzőt, pedig azt gondoltam, megjavítják, és kész. Ittunk is az egészségükre reggel finom kávécskát :)

2009. július 3., péntek

Péntek reggeli kakaós tejbegríz


Nem aludtam valami fényesen, sőt. Amikor végre elaludtam, " ezek a mai fiatalok" (a szembelakásban kollégium üzemel...) röhögni kezdtek éktelen hangon, felriadtam, nem tudtam elaludni. Homeobogyó, kis játék a telefonnal, elalvás. Kis alvás, majd gyerekébredés, ringatás, megint nem tudok elaludni. Aztán 6-kor ébresztő. Megleptem magam ezen a nem olyan kipihent reggelen egy kakaós tejbegrízzel, szándékosan vidám tálba tettem és színes kanállal ettem. Mégiscsak legyen nekem jó.



Hozzávalók:





  • 3 dl tej




  • 3 evőkanál gríz




  • 2 evőkanál cukor




  • 1 teáskanál kakaó




A tejben elkevertem a grízt és a cukrot, majd lassan melegíteni kezdtem. Közben belekevertem a kakaót, folyamatos kevergetés mellett forrásba hoztam, és lekapcsoltam alatta a meleget. Langyosra hűlve jól megettem.



1 adag