2015. március 4., szerda

Vaníliapuding házilag

Eléggé megérett a helyzet már arra, hogy a hátam mögött hagyjam a pudingporokat. Valójában nem is értem, mire jók, meg azt sem, hogy mire vártam ennyi ideig egy normális, házi puding elsajátítására. Mindegy is, most itt van a tökéletes, ne menjenek sehová, következik a csokipuding is. Nálunk ez is, mint szinte minden, laktózmentes kivitelben készül.

Hozzávalók:
  • 5 dl 1,5%-os laktózmentes tej
  • 1 dl laktózmentes tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 7 dkg nádcukor
  • 37 g étkezési keményítő
  • 1 vaníliarúd
A vaníliarudat félbehasítottam, a magját kikapartam. A tejet, tejszínt és a vaníliarudat lassan kezdtem melegíteni. Közben a tojássárgákat, a keményítőt, kikapart vaníliamagokat és a cukrot alaposan elkevertem, két kis merőkanál melegített tejjel lazítottam. Az egészet hozzáöntöttem a melegedő tejhez, majd lassú tűzön, folyamatosan keverve hagytam besűrűsödni. 

Colors in the Kitchen receptjét alakítottam hangyányit


2015. február 16., hétfő

Török sült rizs

Gulyásleves után valami édesség, ez járt az agyamban. Felrémlett a törökös sült tejberizs réme, akarom mondani, képe, és már került is fel a hétvégi kis listámra. Gugli a barátom, nosalty a barátom, ez lett belőle.

Hozzávalók: 
  • egy bögre (2,5 dl rizs)
  • 4 dl víz
  • 1 l laktózmentes tej
  • 15 dkg barnacukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek étkezési keményítő 
  • 1 dl laktózmentes tejszín

A rizst a vízben feltettem főni. Amikor nagyjából elfőtte a levét, hozzáöntöttem a tejet, beletettem a cukrot és a vaníliás cukrot is. Gyakran megkevergetve addig főztem, amíg a rizs megpuhult. Közben a sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Kikevertem a tojássárgákat a tejszínnel és az étkezési keményítővel, aztán hozzákevertem a rizses tejhez, és azonnal lezártam a gázt. Egy, a lábosnál nagyobb tepsibe félig eresztettem vizet, beleállítottam a lábost, majd 35 percig sütöttem, amíg szépen meg nem barnult a teteje. 

Recept tehát innen.

2014. december 17., szerda

Mince pie, az angol karácsonyi ízvilág

2013 telén történt, egy hétvégi délutánon a gyerekekkel szerettünk volna valami igazán adventi programot. A Bazilika előtti vásárra esett a választásunk, sajnos azonban mások is ugyanígy gondolkodtak, és a tömeg elviselhetetlen volt. Mivel megígértük a gyerekeknek, hogy a vásárban uzsonnázunk, gyorsan ki kellett találnunk egy „B tervet”. Egy közeli kávézóba (történetesen az irodaház kávézójába) menekültünk, volt hely bőséggel, forró csoki és sütemény is. Itt kóstoltam először mince pie-t, és azonnal elhatároztam, hogy nekem is meg kell otthon sütnöm. Kipróbáltam, jól működő, könnyen elkészíthető recept, igazi karácsonyos ízvilággal.


Hozzávalók a töltelékhez (mincemeat):
  •       1 nagyobb savanykás alma lereszelve
  •       25 dkg mazsola
  •       5 dkg aszalt vörösáfonya
  •      10 dkg kandírozott narancshéj
  •       5 dkg apróra vágott olajos mag (dió, mogyoró, kesudió stb.)
  •      1 citrom reszelt héja és leve
  •       2 kisebb narancs leve
  •      1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
  •       ½ tk őrölt fahéj
  •      ½ tk őrölt szegfűszeg
  •      ½ tk őrölt szerecsendió
  •      ½ tk őrölt gyömbér
  •      5 cl barna rum
  •      10 dkg barna cukor

A cukor kivételével minden hozzávalót egy lábosba teszünk, és időnként megkevergetve, alacsony lángon egy óra alatt lekvárrá főzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a cukrot is, majd üvegbe tesszük felhasználásig. A mince pie-hoz a fenti adag kb. fele elegendő lesz.

Hozzávalók a pitékhez:
  •       35 dkg liszt
  •      10 dkg porcukor
  •      22,5 dkg hideg vaj kockákra vágva
A hozzávalókat kézzel, vagy a késes robotgépben gyorsan összedolgozzuk tésztává. Hűteni nem szükséges, rögtön dolgozhatunk vele tovább. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. A tésztával mini piteformákat vagy szilikonos muffinformákat bélelünk ki (egyszerűen kézzel belenyomkodjuk), majd megtöltjük a kihűlt mincemeat töltelékkel. A tetejét ízlés szerint egészen befedjük kinyújtott tésztával, vagy karácsonyi formákat is szaggathatunk belőle. 13-15 perc alatt megsütjük a pitéket, majd egészen kihűlve óvatosan vegyük ki a formából, és porcukorral megszórva kínáljuk.



2014. november 17., hétfő

Kakaós sablé viennois

A klasszikus sablé viennois barátja, a kakaós verzió, ha lehet, még jobban ízlik. A recept szerint amikor készen vannak, félig mártsuk őket csokiba, szerintem ez teljesen felesleges. Úgy tökéletes, ahogy van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 nagy tojás fehérje
  • 2 csipet só
  • 26 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor

A vajat kivettem a hűtőből, felkockáztam, hagytam szobahőmérsékletűre melegedni. Közben átszitáltam a lisztet és a kakaóport. A vajat habverővel pár perc alatt puhára-habosra kevertem, majd hozzáadtam a porcukrot, tojásfehérjét és sót, újabb egy percig kevertem habverővel. Két részletben a kakaós lisztet is belekevertem, majd a hűtőbe tettem az egészet. Amikor nagyjából összehűlt, két hengert sodortam a tésztából, folpackba csomagoltam és újból a hűtőbe tettem fél órára. 
A sütőt előmelegítettem 160 fokra (légkeverés), a tésztából 1-1 cm-es korongokat vágtam, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam (megnőnek!), és 13 perc alatt megsütöttem őket.



2014. november 2., vasárnap

Trükkös brownie

Nem először készült Doki sütőtökös-trükkös brownie-ja, de most alakítottam rajta. Csokiból nem volt elég itthon (megyek lázat mérni), így került bele egy kis holland kakaópor, a cukrot pedig tovább csökkentettem. Ja, és a lisztbe is csempésztem teljes kiőrlésűt. Szinte egészséges :)

Hozzávalók:
  • 30 dkg sült (!) sütőtök
  • 10 dkg vaj
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 7,5 dkg barna cukor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 10 dkg sima liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csapott tk sütőpor
  • fél üveg magozott meggybefőtt
A sütőt bekapcsoltam 160 fokra (légkeverés), a meggyet lecsöpögtettem.
Az előzetesen megsütött tököt a késes aprító nagyobbik táljába kanalaztam, majd pürésítettem. 
A vajat felolvasztottam, a csokit beletördeltem, majd hozzáadtam a cukrot és a kakaóport, az egészet összeolvasztottam, majd a sütőtökpüréhez kevertem. Végül belekevertem a sütőporral elkevert lisztet.
20X20 cm-es formába kanalaztam a tésztát, eloszlattam rajta a meggyeket, majd 30 perc alatt megsütöttem.

2014. október 31., péntek

Almás pite no. 2.

Ezt a receptet Zsuzsi barátnőmtől kaptam, aki a sógornőjétől kapta Erika mama receptjét :) Tisztára, mint anyáink korában, csak én már nem papírkára írogatom fel a recepteket, hanem a gépemen / mailboxomban őrzöm őket féltve. OK, az igazat megvallva, van egy tonna kézzel írott receptem is, kellenek azok is. Van nagymamám kezével írott recept is, meg apukáméval, igazi kincsek. Ami Erika mama receptjét illeti, zsírral dolgozik, nekem épp nem volt annyi zsírom otthon, mint a receptbeli szükséglet (25 dkg disznózsír, anyám), és kicsit édes is lett a tésztája, de hát alakítható.

Hozzávalók a tésztához:
  • 3 dkg disznózsír
  • 17 dkg vaj
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 csomag 12 g-os sütőpor
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor (ezt bátran csökkentsük)
  • szükség esetén 1-2 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:
  • tisztán 1,5 kg alma lereszelve
  • 3 evőkanál barnacukor (Erika mamánál természetesen sima kristálycukor)
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 1-1 mokkáskanál fahéj és őrölt szegfűszeg

Először a tölteléket készítjük el: a reszelt almát a cukorral és a fűszerekkel kezdjük el párolni, és addig pároljuk időnként megkeverve, míg el nem fővi egészen a levét. Hagyjuk langyosra hűlni.

A tésztához hozzávalókat összegyúrjuk, szükség esetén tejföllel lazítsuk, de csak óvatosan az adagolással. Kettészedjük, az egyik gombócot kinyújtjuk és 25X35 cm-es, kivajazott-lisztezett tepsi aljába tesszük.Rásimítjuk a tölteléket, majd a tetejére tesszük a másik tésztalapot. Tojással megkenjük, alaposan megszurkáljuk villával, majd 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

2014. szeptember 27., szombat

Szilvás-csokis mogyorótorta

Igazi őszi süti, már-már egy püspökkenyérre emlékeztet, különösen, hogy a mogyorót nem daráltam apróra, kicsit darabos volt. Egy pohár tejjel vagy csak úgy magában isteni.

Hozzávalók:

  • 250 g puha vaj
  • 100 g muscovado cukor
  • 100 g barnacukor
  • 260 g liszt
  • 200 g törökmogyoró
  • 2 púpozott teáskanál sütőpor
  • 5 kis tojás
  • 75 g étcsokoládé


A sütőt bekapcsoltam 160 fokra. 2 evőkanálnyi mogyorót és 4 szem szilvát félretettem, a többi mogyorót megdaráltam az aprítógéppel, nem teljesen daráltra, kissé darabosra. 
A vajat, cukrot és a tojásokat habverővel felvertem, majd fakanállal hozzákevertem a sütőporral elkevert lisztet és a darált mogyorót, végül a kis darabokra aprított étcsokoládét. A szilvát nagyobb darabokra vágtam, és azt is a masszába forgattam.
A 22 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt tettem, az oldalát kivajaztam-kiliszteztem. Beleöntöttem a tésztát a formába, a tetején szépen elrendeztem a félbevágott szilvákat, kicsit belenyomkodtam, majd megszórtam a félrerakott egész mogyorókkal is. 50 perc alatt megsütöttem, langyosan vettem csak ki a formából.

A 2014. szeptemberi Good Food magazin receptjét gondoltam tovább