2008. október 26., vasárnap

Gesztenyepüré


Nem egy bonyolult dolog, ha az ember kap pucolt gesztenyét :) Ha nem, akkor bonyolult és macerás, leírás CésV-nél. Örökölt rokonságom szerencsére Zalából jött látogatóba a hosszú hétvégén, ami közismerten dúskál ilyenkor a gesztenyében, és még hajlandóak is voltak a puceválásra. Én a magam részéről asszem még egy darabig ennek nem állok neki egyedül.



Hozzávalók:





  • 50 dkg pucolt gesztenye




  • 5 dkg vaj




  • 5 dkg porcukor




  • 2 teáskanál rum




A gesztenyét krumplinyomón átnyomjuk, majd belekeverjük a porcukot, az olvasztott vajat és a rumot. Alaposan elkeverjük, és kész is van a gesztenyepürénk. Tálaláskor alá is, fölé is szép adag tejszínhabot nyomunk, és jól bekanalazzuk. Részemről egyébként elviselne több cukrot és több rumot is :)



ChiliésVanilia receptjéből dolgoztunk, bár nem értettük a 1,5 dl tejszínt :)




2008. október 24., péntek

Sertéskaraj petrezselymes gombával


A gomba és a petrezselyem harmóniája teszi tökéletessé ezt a receptet. (ez valami Stahl-idézet is lehetne, de nem, én találtam ki :)



Hozzávalók:





  • 8 vékony szelet karaj




  • 75 dkg gomba




  • 3 csokor petrezselyem




  • 10 dkg trappista sajt




  • 10 dkg füstölt sajt




  • só, bors, szójaszósz (eredetileg Worchestershire, hm)




A karajszeleteket besózom, és kis olajon alaposan kifehérítem őket mindkét oldalukon. Ezután lapos tepsibe pakolom őket, és vegyesborsot őrölök rá.



Jöhet rá a cucc: a gombát megmosom és apróbb kockákra vágom. Kis olajon megfuttatom, majd sóval, borssal alaposan megszórva (mármint a bors legyen sok) megpárolom. A végén a felesleges lét leöntöm, de nem az összeset, csak a nagyját, és két teáskanál szójaszószt keverek hozzá. A megmosot, nem túl apróra vágott petrezselymet belekeverem. Ezt a cuccot halmozom a hússzeletekre, és előmelegített 180 fokos sütőbe tolva 1 órát sütöm, alufóliával lefedve. A végén megszórom a vegyes reszelt sajttal, és ráolvasztom. Krumplipürével tálalom.



4 bőséges adag, otthoni receptből

2008. október 15., szerda

Majorannás-csirkés tészta


Hozzávalók:



  • 1 csirkemell

  • 3 dl tejföl

  • 1,5 evőkanál majoranna

  • só, vegeta

  • 30 dkg csavart tészta



A csirkemellet felkockáztam, olajon átpirítottam, majd megszórtam a majorannával, sóval, kis vizet öntöttem alá és puhára pároltam. A tésztát megfőztem, a tejfölbe kevertem a vegetát, majd az egészet összemixeltem.



4 adag, Kalvenault javaslatára álltam neki

2008. október 2., csütörtök

Gulyásleves


Úgy látszik, mostanában a hagyományos vonalon nyomulok :) Mondjuk így, hogy a húskrumpli-típusú ételeket ehetem szinte csak, ami nem az én stílusom alapvetően, előkerülnek a klasszikus (egyben magyaros) ízek, fogások. El is csodálkoztam egyébként, hogy a gulyásleves még nincs beírva ide. Ugyanitt akinek van ötlete szoptatás alatt ehető menükre, ne habozzon megosztani velem, célszerűen egyszerűen elkészíthetőre gondolok.



Hozzávalók:





  • 1/2 kg marhalábszár (remélem, az volt, nem én vettem)




  • 2 közepes fej hagyma




  • 1 paradicsom




  • kicsi olaj




  • só, pirospaprika, őrölt kömény, piros arany




  • 4 szál sárgarépa




  • 2 szál fehérrépa




  • 1 zellergumó




  • 2 nagy krumpli




  • csipetke, akinek épp van hozzá kedve




A hagymából, olajból, pirospaprikából, húsból, sóból, paradicsomból pörköltalapot készítettem. 1,5-2 órán át főztem, tulajdonképp majdnem készre. Közben megpucoltam a zöldségeket, a zellert csak félbevágtam, a répákat vastagabb karikára, a krumplit nagyobb kockákra. Amikor a pörkölt már majdnem készen volt, hozzáadtam a zellert és a répákat, felöntöttem vízzel, tettem bele köményt és piros aranyat. És amikor már a zöldségek is majdnem megfőttek, beletettem a krumplit, és készre főztem. Ezúttal a csipetke elmaradt.



6 nagy adag

2008. október 1., szerda

VKF? Egy túrót!


Tanár úr kérem, én készültem. A túrós VKF-fordulóra egy ricottás-spenótos quiche-t szerettem volna elkészíteni. Találtam is hozzá egy receptet a neten, bevásároltam. Hogy időben legyek vele, 17-én, vasárnap a nővéremékhez készültünk ebédre, az ebédet mi vittük volna, egész véletlenül a fenti műremeket. A tésztát meg akartam csinálni előző este, hogy délelőtt gyorsan végezzek, de valami azt súgta, hogy halasszam. Aztán másképp alakult az életünk, a ricottának lejárt a szavatossága azóta, a spenót gondolom, a mélyhűtőben lehet. A közbeszólás " tárgyának" megbocsájtottunk hamar, bár még nem tud szándékoltan elnézést kérően mosolyogni, csak véletlenül. Azért megmutatom :)










2008. szeptember 19., péntek

Klasszik paradicsomleves


A paradicsomleves, amit anyám a kis piros fazékban főzött (azóta tönkrement, mármint a fazék). A paradicsomleves, amit apám tejföllel evett. A paradicsomleves, amibe galuskát vagy kiskockatésztát főzött. A paradicsomleves, amit gyakran palacsinta követett. A paradicsomleves, amit imádok :)



Hozzávalók:





  • kis olaj




  • 1 fakanál liszt




  • 2 kis paradicsomkonzerv




  • 1 kis hagyma




  • zellerszár




  • só, cukor




  • betűtészta, galuska vagy kiskockatészta




Az olajból és a lisztből híg rántást készítek, majd felöntöm jó egy liter vízzel. Belekeverem a paradicsomkonzerveket, főni teszem. Közben beledobom a megpucolt hagymát (egyben) és egy zellerszárat, sózom, cukrozom. Összeforralom, beleteszem a tésztafélét, és hagyom megfőni. Tálalás előtt a hagymát és a zellerszárat kidobom.



4 adag

2008. szeptember 18., csütörtök

"A" tepsis krumpli juhtúrós tejföllel


Egyszerű is, nem is drága, irdatlan finom is. Családilag mi így csináltuk, verekedés volt a sültebb falatokért, délutáni alvás után suttyomban mindenki visszaoldalgott a konyhába a maradékot az arcába tolni. Mennyiségeket sajnos nem tudok közölni, tegnap 2 kg krumpliból sütöttük, kb. 5 adag lett belőle.



Hozzávalók:





  • krumpli




  • füstölt kenyérszalonna (sok)




  • juhtúró




  • tejföl




A krumplit megpucolom, és széles hasábokra vágom. A szalonnát felszeletelem, és bevagdosom a felső részén, hogy ha majd megsült, kakastaréj formát vegyen fel. A krumplit beleszórom a nagy, lapos tepsibe (amit a sütőhöz adnak), rádobálom a szalonnát, és 200-220 fokos sütőbe tolom. Jó egy órát hagyom sülni, közben időnként átforgatom az egészet. Ha már pirosasok a krumplik, készen is van. Közben a juhtúrót összekeverem a tejföllel, hogy ne legyen túl híg, de nagyon sűrű sem, ebbe tunkoljuk majd a krumplikat. Nagyon fontos ezután sok folyadékot fogyasztani. Ha a folyadék sör, az sem baj :)



További tepsis krumpli receptek tőlem: hagymás tepsis krumpli, vendégváró vega és nem vega tepsis krumpli