2011. október 22., szombat

Sült cékla-répa-hagyma

Hozzávalók:



  • 2 nagy cékla (úgy 80 deka lehetett)

  • 3 fej lilahagyma

  • 4 szál sárgarépa

  • 1-1,5 dl olívaolaj

  • 0,5-1 dl balzsamecet


A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. A zöldségeket meghámoztam, nagyobb kockákra vágtam, a répát karikáztam. Egy nagyobb szögletes jénai aljára öntöttem kevés olívaolajat, rárétegeztem a zöldségeket (cékla-hagyma-répa-cékla-hagyma), a tetejét jól meglocsoltam még olívával és balzsamecettel. Alufóliával lefedve 2 órára a sütőbe toltam, közben párszor átkevertem.


Friss fehér kenyérrel 3-4 emberes vacsora, hasonló olvasható nemisbékánál répamentes változatban.


2011. október 16., vasárnap

Citromos máktorta - tombolanyeremény a Babahordozó Hét zárónapján

Felhívott engem Zsuzsi barátnőm, hogy lennék-e oly kedves és sütnék egy sütit a Nemzetközi Babahordozó Hét tombolájára. Rávágtam, hogy lennék. Majd kisebb fejtörés után az én Nemisbéka barátnőm Puffinhoz irányított, teljes joggal. Így tőle választottam a citromos máktortát, de rezgett a léc a répatortánál is :) A receptet az én 17 cm-es tortaformámra alakítottam át (csak kis tortadoboz volt itthon :-)), kicsit dolgoztam is rajta, igen kiváló eredménnyel.


Hozzávalók 17 cm-es tortaformához:



  • 21 dkg liszt

  • 1 púpozott kávéskanál sütőpor

  • 4,5 dkg darált mák

  • 2 citrom reszelt héja

  • 2 narancs reszelt héja

  • 3 tojás

  • 15 dkg cukor

  • 15 dkg vaj

  • 4 evőkanál natúr joghurt

  • fél citrom leve


Hozzávalók a krémhez:



  • 1,5 citrom héja

  • fél citrom leve

  • 10 dkg cukor

  • 4 dkg vaj

  • 2 tojás

  • 15 dkg mascarpone

  • 1 dl tejszín


A sütőt bemelegítettem 140 fokra, légkeveréssel. A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sütőport, mákot és a reszelt citrom- ill. narancshéjat.


A tojást a cukorral habosra kevertem, majd hozzákevertem az olvasztott vajat, a joghurtot és a citromlét. A nedveset a szárazzal keverve el is készült a tészta, ment a tortaformába, majd a sütőbe 50 percre.


Neki is láttam a krémnek rögtön: egy fémtálba reszeltem a citrom héját, belecsavartam a citromlét, belemértem a cukrot és a vajat. Gőz fölött épp csak addig kevertem, amíg a vaj elolvadt, majd hagytam hűlni. Belekevertem az egész tojásokat, és ismét gőz fölött addig kevergettem, míg szépen besűrűsödött, de nem lett belőle citromos rántotta :) Újra hűlni hagytam, ekkor kézi habverővel beledolgoztam a mascarponét és a felvert tejszínhabot is. Hűtőbe tettem felhasználásig, könnyebb volt úgy kenni.


Amikor megsült és kihűlt a tészta, már csak össze kellett állítani: a tortát formára vágtam (a púpot lemetszettem a tetejéről) félbevágtam, jól megtöltöttem krémmel, majd kívül is alaposan megkentem.


A levágott tetejét a krém egy részével jól megettem :) Az én éleslátásomat nem zavarta meg, hogy krém maradt bőven, mivel isteni magában is.


Köszönet Puffinnak a receptért!


2011. október 6., csütörtök

Cukkinikrémleves fetasajttal

Hozzávalók:



  • 3 kis cukkini

  • 1 közepes krumpli

  • 10 cm póréhagyma

  • 2 nagy gerezd fokhagyma

  • 1 csirkeleveskocka (Alnatura)

  • 15 dkg fetasajt

  • kevés olívaolaj

  • a tetejére pirított hagyma


A póréhagymát felkarikáztam, a fokhagymát megpucoltam. Az olívaolajon megfuttattam a póréhagymát, majd az átnyomott fokhagymát. Beletettem a lábosba a félkarikára vágott cukkinit is, és jó 10 percig pároltam-pirítottam. Ekkor felöntöttem úgy egy liter vízzel, amiben feloldottam a leveskockát, és hozzáadtam a kockákra vágott fetasajtot, valamint az apró kockákra vágott krumplit is. Forrástól számítva 10 percig főztem, majd leturmixoltam az egészet. Rostad lökkel tálaltam :) (pirított hagyma a' la IKEA).


Tányérméret és étvágy függvényében 4-6 adag, Bereznay Tamás ötlete alapján

2011. szeptember 15., csütörtök

Túró rudi torta

Marci emeletes tortát szeretett volna. Maczy nem vállalta. Én sem. Viszont ezt jól kiválasztottam, mindenki nagy örömére. Doctor Pepper Puffinnak igaza van, a legjobb párosítás az enyhén citromos túrótorta brownie-ágyon.


A ded amúgy 3 éves volt augusztus közepén, majd beszerzem a képet is hozzá. Vagyis róla és a tortáról. A gyertyákat újra kellett gyújtani, úgy elfújta őket ízibe' :)


Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:


A brownie-alaphoz:



  • 10 dkg étcsokoládé

  • 10 dkg vaj

  • 12,5 dkg cukor

  • 1 tojás

  • 5 dkg liszt


A túrós részhez (két ilyen adag szükséges!)



  • 37,5 dkg túró

  • 1,5 dl tejszín

  • 3,5 dkg cukor

  • 1/2 citrom reszelt héja

  • 2 lapzselatin

  • 4 evőkanál tej


A két túrós réteg közé 10 dkg étcsokoládé


A sütőt bemelegítettem 180 fokra. A csokit gőz fölött felolvasztottam, félreraktam. A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a tojást, később a lisztet, a végén a nagyjából kihűlt csokit. A tortaforma aljába simítottam, és 25 perc alatt megsütöttem, ezután hagytam teljesen kihűlni.


Az első réteg túrócucchoz először is a lapzselatinokat hideg vízbe tettem. A túróhoz adtam a cukrot, reszelt citromhéjat és a tejszínt. A lapzselatinokat áttettem egy pici bádogbögrébe, rámértem 4 evőkanál tejet, és összemelegítettem (forralni tilos, akkor no zselatinhatás, just szívás). Ezt a cuccmákot a browniealapra öntöttem, és 2 órára hűteni küldtem a félkész tortát.


A csokit gőz fölött felolvasztottam (hallottatok már soha nem felolvadó csokiról? ez az volt, nem is értettem), és "ráöntöttem" (értsd: szétkentem) a hideg túrós rétegen. Ismét betettem a hűtőbe, és nekiláttam a második túrórétegnek. Azt is ráöntöttem, és újabb legalább két órát hűtöttem. Három szál gyertyával a tetején tálaltam :)


Köszönet Dokinak a recept eredetijéért, nála lelhető fel a 18 cm-es formához számított változat.

2011. szeptember 14., szerda

Segítsüti 2011 ősz

Ha ősz, akkor Segítsüti. Egy tepsi segítség (ára :) - ezúttal a Szemem Fénye Alapítványnak. Én ott leszek a licitálók között, hát te? (Oldalt rózsaszínre cseréltem a logót, a kék már beleveszett a háttérbe.)

2011. szeptember 6., kedd

Tejfölös pulykafalatok gombával és savanyú uborkával

Mindig mosolyognom kell éttermek étlapján is, és igen, le merem írni, gasztroblogok címében is, amikor egy nem túl bonyolult ételnél a címe viszont ötször extrémebb. Az enyém címe akár hamis hentestokány néven is futhatna, csak félek, hogy a hentestokány kitalálója még így is forogna sírjában.


Hozzávalók:



  • egyujjnyi füstölt szalonna (nem sok, de azért legyen zsírja)

  • 30 dkg pulyka felsőcombfilé

  • 25 dkg csiperke gomba

  • 10 kisebb csemegeuborka

  • 1 dl tejföl

  • 2 púpozott teáskanál liszt

  • só, bors


A szalonnát felkockáztam, alacsony tűzön kiolvasztottam a zsírját. Közben a pulykát megmostam, kisebb kockákra vágtam. Amikor kiolvadt a szalonna, hozzáadtam a húst, körbepirítottam, enyhén sóztam, borsoztam. Ráöntöttem kb. 1,5 dl vizet, és jó 45 percre magára hagytam, hogy rotyogjon. Közben alaposan megmostam, és kicsire vágtam a gombát, aztán a húshoz kevertem. Fedő alatt szépen kiengedte a levét, nem is ártott a ragunak, 30 percig még főttek együtt. A végén felcsíkoztam a csemegeuborkát, belekevertem a raguba. Elkészítettem a sűrítést is, a liszthez kevertem a tejfölt, kevés hideg vízzel felengedtem, majd a húshoz kevertem, és hagytam, hogy újra felforrjon. Szarvacska tésztával tálaltam.


4 adag

2011. szeptember 3., szombat

Palócleves

Hm, itt az ideje életet lehelni ebbe a blogba, mielőtt illetéktelenül hívnám magam gasztrobloggernek. Pedig enni szoktunk, csak én nem szoktam leírni. Mindegy is, ma palóclevest főztem, holnapra is marad.


Hozzávalók:



  • kevés olaj

  • 2 közepes vöröshagyma

  • 30 dkg marhahús

  • 30 dkg zöldbab

  • 2 közepes sárgarépa

  • 2 nagy krumpli

  • 1 doboz tejföl

  • 1 púpozott teáskanál liszt

  • 2 kávéskanál pirospaprika

  • só, bors

  • 2 kis babérlevél

  • 1 teáskanál fehérborecet


A hagymát pucoltam, aprítottam, és az olajon kevés só társaságában üvegesre pároltam. Rátettem a kisebb kockákra vágott marhahúst, átpirítottam, majd hozzákevertem a pirospaprikát. Öntöttem rá egy kis pohár vizet, borsoztam és sóztam még egy kicsit, majd kuktában 45 perc alatt majdnem készre főztem. Hozzátettem a zöldbabot, felöntöttem vízzel. Amikor felforrtak, beletettem a karikákra vágott sárgarépát és a babérlevelet. Kb 10 perc múlva ment utána a nagy kockákra vágott krumpli. Amikor minden majdnem tökéletesen puha volt, behabartam a liszt-tejföl eleggyel (én hideg vízzel higítom, utána teszek hozzá meleget a levesből), felforraltam, majd ízesítettem az ecettel és kész.


Fakanál Évától a recept eredetije, köszönet érte, régi tartozásom magam felé. Bevezetjük.