2013. november 24., vasárnap

Almás pite

Ideje volt megtalálni a nekem megfelelő receptet. Hogy eddig hogy nem jutott az eszembe, hogy Horváth Ilonánál keressem a megoldást, nem is értem. Amúgy nincs is olyan receptje, hogy almás pite, csak almás bélest találtam, kicsit belekontárkodtam, és kész. Gyorsan ide is írom, nehogy elvesszen. Annyi módosítást ejtettem, hogy tettem a tésztába is porcukrot, az eredetiben nincs, és ehhez kicsit több tejfölt is kellett beletenni. A tölteléknek pedig nagyon jót tesz, ha fahéjon kívül szegfűszeget is teszünk bele, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 ek tejföl
  • 1-1,2 kg alma
  • 10 dkg barna cukor
  • őrölt fahéj és szegfűszeg

Először a tölteléknek álltam neki: az almát meghámoztam, kivettem a magházakat, és Braun barátommal lereszeltettem. A cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel együtt feltettem párolódni, ezt addig folytattam, míg el nem fogyott alóla a leve. Utána hagyni kellett volna kihűlni, nekem ez nem sikerült.

A tésztát szintén Braun barátom készítette el: a lisztet, vajat, porcukrot és a tejfölt a késes aprítóba tettem, és addig nyomtam a gombot, amíg össze nem állt szinte teljesen a tészta. Kicsit átgyúrtam, kettészedtem. Az egyik felét kinyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Rásimítottam a tölteléket, kinyújtottam a tészta másik felét is, a töltelékre tettem. Felvert tojással megkentem, a tetejét megszurkáltam, majd 160 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel) 30 perc alatt megsütöttem.



2013. november 14., csütörtök

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók.

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg sütőtök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 17 dkg arborio rizs
  • 8 dl húsleves alaplé
  • só, bors, őrölt rozmaring
  • 1 tk vaj
  • 3 dkg reszelt parmezán


A sütőtököt megszabadítottam a héjától, kisebb (kb. 1X1 cm-es) kockákra vágtam. Egy serpenyőben megforrósítottam 1 ek olajat, megfuttattam benne az átnyomott fokhagymát, majd gyorsan hozzátettem a sütőtököket. Aláöntöttem max. 1 dl vizet, só-bors-rozmaring kombóval fűszereztem, és készre pároltam.

Közben nekiálltam a rizottónak is. A hagymát apró kockákra vágtam, a másik ek olívaolajon megpároltam. Hozzáadtam a rizst, és a folyamatosan forrón tartott alapléből kanalaztam rá mindig 1-1 merőkanálnyit, közben szinte folyamatosan keverve. Akkor kell rátenni a következő adagot, amikor már majdnem teljesen beszívja. Amikor a rizs megfő, olyan al dente módra, még hozzáadtam egy merőkanál lét, a parmezánt, és a vajat. Ráborítottam a sütőtököt is, kevertem rajta, és kész. Úgy a jó, ha jó szottyos!

2 adag, a hasonlóság nem véletlenül kísérteties Kávé és Csokoládé receptjével, bizony onnan a recept. 

2013. október 6., vasárnap

Poharas túró rudi desszert

Újabb recept Dokitól, amit azonnal tudtam, hogy meg fogok csinálni, és ha lehet, minél hamarabb. Isteni finom, nem bonyolult, további előnye, hogy nem nagy adag, nem nekem kell az összeset megenni és a lelkiismeretemmel elszámolni :)

Hozzávalók a csokis morzsához:
  • 6,5 dkg étcsoki
  • 6,5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3,5 dkg liszt

Hozzávalók a túrós krémhez:
  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja

A csokis sütihez a sütőt előmelegítettem 170 fokra (légkeverés). Felolvasztottam a csokit, félretettem. A vajat, cukrot és a tojást kézimixerrel alaposan elkevertettem, hozzáadtam a lisztet, majd a csokit is. Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaformában 20 perc alatt megsütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni, csak utána morzsoltam le.

A krémhez a tejszínből habot vertem, 3-4 adagban hozzákevertem a túrót, majd a porcukrot és a citromhéjat. 

Aztán elkezdtem a rétegezést: csokimorzsa-túrós krém-csokimorzsa-túrós krém-csokimorzsa. Ebből a mennyiségből 6,5 kis pohárnyi desszert jött ki. 

A receptet tehát a csakapuffin oldalon találtam.


2013. szeptember 28., szombat

Márványos brownie

Kétszeresen kipróbálva. Másodjára meg-másfélszereztem a fehér réteget, nekem így még jobban bejön. Érdemes kipróbálni, abszolút.

Hozzávalók a brownie-hoz:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg nádcukor
  • 3 tojás
  • 7,5 dkg liszt
Hozzávalók a krémsajtos réteghez:

  • 30 dkg krémsajt (mascarpone vagy Philadephia)
  • 3 tojás sárgája
  • 10 dkg (nád)cukor

A sütőt előmelegítettem 160 fokra, az enyém légkeveréses és nagyon süt, egyébként 180 fok a jó.

A brownie-t kevertem össze először. A kisebb darabokra tört csokit összeolvasztottam a vajjal, átkanalaztam egy mélyebb kancsóba. Hozzákevertem a cukrot habverővel, majd a tojásokat is, egyesével, végül a lisztet. Sütőpapírral bélelt nagy (26 cm-es) tortaformába öntöttem.

Utána jött a krémsajtos réteg, amihez egyszerűen összekevertem a hozzávalókat. Ráöntöttem a csokis masszára, és a kanállal enyhén átmozgattam-kevertem, hogy szép márványos legyen. Sütőbe toltam, és 35 perc alatt megsütöttem. Rácson hagytam egészen kihűlni, csak aztán vettem ki a formából.




2013. szeptember 10., kedd

Nagyon csokis pavlova

Mielőtt aludni tér a blogom, kicsit felrázom. Lenne mit leírni, csak le kellene írni. Jöjjön most egy friss recept, Dokinál neveztem be vele egy versenyre. Vigyázat, totálbrutál csokis!

Hozzávalók a pavlovához:
  • 5 kisebb tojás fehérje
  • 20 dkg aprószemű barnacukor
  • 2 ek holland kakaópor
  • 1 tk fehérborecet

Hozzávalók a krémhez: 
  • 5 kisebb tojás sárgája
  • 6,5 dkg barnacukor
  • 1,5 ek holland kakaópor
  • 1,5 ek liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 tk vaníliaesszencia

Bekapcsoljuk a sütőt 120 fokra légkeveréssel. A tojásfehérjét habbá verjük, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és mindig újra verjük a fehérjéket. Belekeverjük a kakaóport és a vörösborecetet, és a masszát 2 sütőpapírral kibélelt tepsin 22 cm-es körré simítjuk (előtte érdemes megrajzolni a karikát). Sütőbe toljuk és legalább egy órán át sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és ott hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját felverjük a cukorral, hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. A tejet és a tejszínt összemelegítjük, beletördeljük a csokit és felolvasztjuk benne, belekeverjük a vaníliaesszenciát is. A tojássárgás masszához keverjük a csokis tej felét (folyamatos keverés mellett), majd ezt visszaöntjük a lábosba, és folyamatos keverés mellett felforraljuk a krémet. Gyakori keverés mellett hagyjuk kihűlni. 

Az én krémem nem lett igazán sűrű, ezért nem rétegeztem tortává, hanem egyszerűen nyakonöntöttem a pavlovákat a csokiszósszal. Akinek sűrű lesz a krém, rakja toronnyá, nagyon mutatós lesz. *** Update, módosítottam a krémen kicsit, 1 dl tej elég bele, és gyönyörű krém lesz belőle.

A recept Nigelláé, neve Ragacsos csokitorony, és a Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvéből való.


2013. június 21., péntek

Pestos cukkinileves zöldborsóval és fehérbabbal

A hozzávalókat így szinte teljesen fel is soroltam a receptben :) Ehhe. Ez aztán a könnyű húsmentes zöldségleves.

Hozzávalók:
  • 2 salátacukkini (50 dkg kb.)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 doboz fehérbabkonzerv (töltősúly: 24 dkg)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zöld pesto
  • 1 liter zöldségleves alaplé (nálam 1 l-hez 1 alnatura kocka)
  • parmezán a tálaláshoz

A cukkinit megmostam, hosszában négybe vágtam, majd karikáztam, nem túl vékonyra. Felforrósítottam az olajat, 1 percig pirítottam benne a szeletekre vágott fokhagymát, ekkor rátettem a cukkinit is, és újabb 3-4 percig pároltam. Ment bele a zöldborsó és a lecsepegtetett, kicsit átmosott bab is, felöntöttem az alaplével, belekevertem a pestót és puhára főztem a zöldségeket (kb 5-6 perc kellett neki). Reszelt parmezánnal tálaltam. 

A Good Food magazin 2013 júniusi számában találtam


2013. június 20., csütörtök

Csokis-túrós pite

Vagy csokis túróspite? Mindegy is, ez egy remek kombó túró rudit szeretőknek. Még jobb, ha nem sajnáljuk belőle a reszelt citromhéjat és a citromot, mmmmmmm. Korábbi, le nem blogolt alkotás ez is, már többször készült, és még fog is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 kk sütőpor
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárga

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag főzhető vaníliás pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve (elhagyható)


A pitetésztát a szokásos módon összeállítottam: száraz hozzávalók + vaj kockázva + tojássárgák az aprítógépbe, morzsásra kevertet, kézzel átgyúr. Folpackba csomagoltam és jó fél órára betettem a hűtőbe pihenni.  
Elkészítettem a tölteléket: az összes hozzávalót összeturmixoltattam az aprítógéppel (igen, sajnos el kellett mosogatni kézzel :)
A tésztát két részre osztottam, az egyik egy kicsit nagyobb lett, abból lett az alja. Kinyújtottam a nagyobbikat tehát, piteformába tettem át, hogy az oldalára is jusson. Rásimítottam a tölteléket, majd a másik tésztaadagot is kinyújtottam és a töltelék tetejére tettem. A felesleges tésztát levagdostam, a széleken összenyomkodtam. A tésztát alaposan megszurkáltam villával, ez fontos, különben nem tud kijönni a sütés közben keletkező gőz és puffogni fog! 160 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütöttem. Hagytam egészen kihűlni, úgy vágtam szeletekre.

A receptet TücsökBogár konyháján találtam, a fényképet elvesztettem.