2014. május 26., hétfő

Édesburgonyás csirkecurry

Nagyon meglepő módon egy Good Food recept következik. Ez mondjuk most nem a magyar kiadású újságból, hanem egy 80 best-ever recipes c. különkiadásukból, hát tényleg remek fogások vannak benne. Ezt a curryt már többször elkészítettem, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók:

  • 1 ek olívaolaj
  • 4-5 ek vörös curry paszta (attól függ, milyen fajta és mennyire szeretjük curry ízűre)
  • 1 egész csirkemell kockázva
  • 2 közepes méretű édesburgonya kockázva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 4 ek vöröslencse
  • egy doboz (400 ml-es) kókusztej
  • 1 bögre csirke alaplé (vagy kevesebb)
Az olívaolajon körbepirítottam a csirkemellkockákat, hozzáadtam a curry pasztát, és kb 1 percig pirítottam. Beletettem a vöröslencsét, édesburgonyát, kókusztejet, alaplét, és 15 percig főztem. Hozzákevertem a zöldborsót, és újabb 5 percig főztem a curryt. Rizzsel tálaltam.

2014. május 25., vasárnap

Hófehérke avagy a citromos álom

Éva évek óta ajánlgatja nekem ezt a receptet, aztán valahogy mindig kimaradt mégis a szórásból. De ami késik, nem múlik, szerencsére megláttam az üzenőfalán a receptajánlót a héten, most végre nem voltam rest elkészíteni. Megleptem vele tegnap magam névnapomra. Az arányokon kicsit változtattam, volt az az érzésem, hogy egyedül kell megennem, a gyerekek nem is lelkesedtek érte. Úgy kell nekik :) Isteni.

Hozzávalók:
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tejföl
  • 1 citrom leve 
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 8 tk porcukor
  • 5 db babapiskóta

A tejszínt habbá vertem, eztán a babapiskótát leszámítva szépen mindent hozzákevertem. Fogtam egy nem túl nagy, ámde szép üvegtálat, és lerétegeztem. Folpackot tettem rá, és a hűtőben pihent pár órát, valóban jobb neki 6-8 óra, hogy jó puha legyen a piskóta.


Fakanál Éva receptje az eredeti (és Kulkáé is, úgy tudom)

2014. május 21., szerda

Mézeskalács

Abszolút időszerű recept májusban :) De muszáj leírni, ha már decemberben nem tettem ezt meg, mert megtaláltam az igazit Lilonak hála, egy tapodtat sem mozdulok ettől a recepttől. A lényege szerintem két dologban rejlik: a fűszerkeverékben (kevésbé), és a rövid sütésben (jobban).



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 18 dkg méz
  • 16 dkg porcukor
  • fél csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk szalakáli (ezt én fejlesztettem a receptbe)
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj
A mézet, vajat, porcukrot és a fűszerkeveréket összeolvasztottam. Tálba mértem a lisztet, szódabikarbónát, szalakálit, beleütöttem a tojásokat, majd hozzáadtam a folyékony elegyet. Összekevertem, hűtőbe tettem fél napra. Nyújtottam, szaggattam, 180 fokon 5-6 perc alatt megsütöttem (még puha legyen, és világosbarna, amikor kivesszük).

2014. május 4., vasárnap

Epres-csokis-marcipános pite

Vettem fél kg epret a piacon, aztán nem kellett senkinek, kellett találni valami megoldást rá. Az ötletet a kinézetre a Good Food ehavi száma adta, a megvalósítás már saját kútfőből ment, a marcipánt és a csokit is én álmodtam bele, a tészta is inkább a klasszikus linzerrecept lett. Hát nem hibáztam. Csak az a baj, hogy a gyerekeknek nem ízlik, ami azt jelenti, hogy egyedül kell megennem az egészet :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 kicsi tojás sárgája
  • 2 ek hideg víz
  • csipet só

    Hozzávalók a töltelékhez: 
    • 50 dkg eper
    • 10 dkg marcipánmassza
    • 10 dkg csokoládé apróra vágva (nálunk most egy húsvéti nyúl végzete volt)

    Először elkészítettem a linzertésztát: a klasszikus arányokkal dolgoztam, abban hiba nem lehet. A lisztet és a porcukrot a késes aprítóba mértem, belekockáztam a vajat, hozzáadtam egy csipet sót és a tojássárgákat. Morzsásra kevertettem, hozzáadtam a vizet is, ezután már kész tésztává keverte helyettem a gép a linzert. Átgyúrtam 10 mp alatt, két részre szedtem, kb. 2/3 - 1/3 osztással, folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem.

    Fél óra elteltével bekapcsoltam a sütőt 170 fokra (légkeveréssel). A nagyobbik tésztát kicsit átgyúrtam kevés liszttel, majd kinyújtottam és a piteformába tettem. A szélén a felesleget levágtam, sütőpapírt tettem bele, kerámiagolyókat, és indulhatott a 15 perc vakon sütés. 

    Közben előkészítettem a tölteléket: a mosott epreket negyedeltem, a csokit apróra törettem Marcival, a marcipánt elcsípkedtem aprókra. Amikor lejárt az elősütés, a sütőpapír segítségével leszedtem a golyókat, rászórtam a marcipánt, majd a csokit, végül az epreket. Kinyújtottam a maradék tésztát, és kb 2X2 cm-es négyzeteket vágtam belőle a derelyevágóval. Összevissza módon elrendeztem, majd újra a sütőbe tettem 20 percre. Amikor kicsit kihűlt, megszórtam porcukorral.


    2014. április 20., vasárnap

    A csíkos trüffeltorta receptje

    Még egyszer köszönöm a lehetőséget, hogy idén is a Segítsüti csapat részese lehettem. Jelenleg a számláló kicsit több, mint 1 millió Ft-ot mutat, ennyi pénzbő tudunk a Suhanj! Alapítványnak tárgyadományokat vásárolni. Itt az ideje leírni a trüffeltortám receptjét, többen érdeklődtetek iránta, engedek a nyomásnak :) Ne hezitáljon senki kipróbálni, egyáltalán nem bonyolult, annyit érdemes betartani a trüffelnél, hogy a meleg tejszínbe kell keverni a csokit, ne kezdjük olvasztgatni a csokit és hozzáadni a hideg tejszínt, mert nem biztos, hogy az eredmény szép lesz, bár minden bizonnyal pont ilyen finom.

    Hozzávalók a tésztához:
    • 1/2 dl tejföl
    • 1/2 dl tej
    • 1 dl cukor
    • 1/2 tojás
    • 2 dl finomliszt
    • 1 tk sütőpor
    • 2 tk holland kakaópor
    • 1 ek étolaj

    Hozzávalók a keserű csokis trüffelréteghez:
    • 40 dkg étcsokoládé (70%-os, nálam csakis az Aldis Moser Roth)
    • 4 dl tejszín
    • 1 ek cukor
    • 5 zöld kardamommag

    Hozzávalók a tejcsokis trüffelréteghez:
    • 45 dkg tejcsokoládé 
    • 2,5 dl tejszín
    • 5 dkg vaj

    Hozzávalók a fehér csokis trüffelréteghez:
    • 50 dkg fehér csokoládé
    • 1,5 dl tejszín
    • 4 dkg vaj
    Továbbá 2 dkg keserű csoki a díszítéshez.

    Először a tortalapot készítettem el: 170 fokra bekapcsoltam a sütőt. A tészta hozzávalóit a felsorolás sorrendjében összekevertem, majd egy kivajazott-lisztezett, 22 cm-es tortaformába simítottam. Az én sütőmben kb. 12 perc alatt megsült. Rácson hagytam kihűlni. Ekkor kiszedtem a formából, deszkára tettem át, és elmosogattam a tortakarikát. Az aljába vágtam egy kerek, tortalappal megegyező méretű sütőpapírt, erre tettem vissza a tortalapot. A tortaforma oldalába is szabtam sütőpapírt (szép hosszú csík kell hozzá), hogy majd könnyen kijöjjön a torta a formából. Jöhettek a csokirétegek.

    A keserű csokis réteghez apróbbra vágtam a csokit. A kardamommagokat a kristálycukorral az aprítógépben megtörettem (kávédarálóban is lehet persze, vagy lehet kardamom őrleményt használni, nekem nem volt otthon). Teaszűrőbe öntöttem, és a nagyon aromás porcukrot a csokira szitáltam. A tejszínt feltettem melegedni, de még azelőtt lekapcsoltam alatta a lángot, hogy felforrt volna. Beleöntöttem a csokit, és folyamatosan kevertem, míg fel nem olvadt minden apró darabka, eddigre szépen be is sűrűsödött. Ráöntöttem a tortalapra, vigyázva, hogy a sütőpapír legyen kívül, és a csoki belül. Hűtőbe tettem min. 2 órára.

    A tejcsokis rétegnél egészen hasonlóan jártam el, mint a fentiekben. Itt a tejszínnel együtt melegítettem a vajat, majd jött a sok csokikocka, a keverés, és mehetett a formába. Ismét hűtőbe tettem, ezúttal kicsit hosszabb időre, a tejcsokis réteg az ugyanis, amelyik a legnehezebben köt meg.

    Végül maradt a fehércsokis sáv, eljárás, mint a tejcsokis rétegnél. Egy teljes éjszakát hűtöttem utána. Leszedtem a róla tortakarikát, óvatosan lehántottam a sütőpapírt, és áttettem egy szép tortaalátétre. Óvatosan, mert a torta ezen a ponton már nagyon nehéz! 1,35 kg csoki és 8 dl tejszín van a csíkokban :)

    A díszítéshez a krumplihámozóval étcsokiforgácsokat faragtam, majd megszórtam vele a kész torta tetejét.

    Ha valaki elkészíti, javaslok vékony szeleteket vágni belőle, utánaszámolva, ha 16 szeletre vágjuk a tortát, majdnem szeletenként jut bele egy tábla csoki :)

    Nemisbékának köszönet az ötletért és a szaktanácsadásért!


    2014. március 30., vasárnap

    Háromcsíkos trüffeltorta - Segítsüti 2014 tavasz


    Jubilál a Segítsüti, most tavasszal a tizedik alkalommal segít a süti és 30 gasztroblogger. Ez alkalommal a Suhanj! Alapítványt támogatjuk a jótékonysági sütilicittel, látás,- értelmi- vagy mozgássérült gyerekeknek segítünk a befolyó teljes árbevétellel. A liciteket a Sütiárverés oldalon lehet megtenni már 1000 Ft-tól, a licitet április 2-án, szerdán 16:00-kor zárjuk. Aki lemarad, kimarad!

    Az én felajánlásom egy enyhén kardamomos beütésű háromcsíkos trüffeltorta. Alul kakaós tészta, és aztán jönnek az egyre világosodó rétegek, úgymint kardamomos-keserűcsokis trüffel, tejcsokis trüffel és egy fehércsokis réteg. Látványra sem utolsó, de ha azt mondom, hogy ha 16 szeletre vágjuk a tortát, akkor majdnem mindegyik szeletbe jut majdnem egy tábla csoki, akkor hanyattesős szerintem. Nem ragozom tovább, licitre fel :)



    2014. március 16., vasárnap

    Helló 2014, helló fehérbabos-currys sárgarépaleves

    Itt az ideje életet lehelni ebbe a kedvenc kis blogomba. Kicsit elavult már a novemberi almáspite recept, pedig voltak közben jó kis próbálkozások, még fotóztam is időnként, de a leírás elmaradt. Volt közben munkába visszamenés, karácsony, újév, télmentes tél, ilyesmi. Mindjárt itt a segítsüti, addig is pörögjek itt fel, hátha még olvassa valaki ezt a blogocskát. Ja, a régi narancskonyhás receptek is átjöttek közben, sajnos egyelőre képek és címkék nélkül, rettenetes szerkesztéssel. Ha lenne egy szabad hetem, megcsinálnám... Addig is inkább jöjjön a sárgarépaleves receptje.

    Hozzávalók:

    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 ek olívaolaj
    • 60 dkg sárgarépa (1 nagy répa karikázva, a többi reszelve)
    • 60-70 dkg fehérbabkonzerv (szűrve, öblítve)
    • só, 1 tk curry, kevés őrölt gyömbér és koriander
    • 6 dl zöldségleves (bio kockából)
    • 2 dl (laktózmentes) tej


    A hagymát megtisztítotttam, kockákra vágtam, 1 ek olajon megdinszteltem. Rádobtam a fűszereket, átkevertem, hozzáadtam a karikázott répát és a fehérbab felét, majd felöntöttem az alaplével. Forrást követően 20 percig főztem, amíg a sárgarépa megpuhult, ekkor botmixerrel pürésítettem. Beleöntöttem 2,5 dl forró vizet, hozzáadtam a reszelt répát és a bab másik felét, sóztam, majd puhára főztem a zöldségeket. Felöntöttem a laktózmentes tejjel, felforraltam és készen is volt. 

    5 adag, a recept a Good Food magazin 2013/2 számából.