2020. július 6., hétfő

Krumplis lángos

Az a bizonyos krumplis lángos, amit az alföldi származású nagymamám sütött rendszeresen, aki egyébként nekünk Pécsi mama néven futott, mert katonafeleségként kis kitérővel Pécsre kerültek aztán. Az a bizonyos krumplis lángos, amit fokhagymás tejföllel megkenve kell tömni az arcodba. Az a bizonyos krumplis lángos, amit alufóliába csomagolva, hogy melegen maradjon, elvillamosoztattunk a 47-esen anyukám munkahelyére gyerekkoromban, mert ugye csak frissen jó, nem lehetett megvárni, hogy anya hazajöjjön. Na, az a bizonyos krumplis lángos hetek óta a fejemben van, időnként a menütervre is felkerült, majd mindig lesodródott róla. Vasárnap kikönyörögték :)



Először is, rá kellett jönni, hogy az "50 fillér árú élesztő" vajon mit jelenthet a kézzel írott receptben, én arra jutottam, hogy 2 teáskanál szárított élesztőt teszek bele. És hát jók ezek a receptek, 5 nagy krumpli, aztán, amennyi lisztet felvesz, aha. Egy darabig méricskéltem a lisztet, hogy majd jól ideírom, de aztán feladtam, szerintem legalább 40 dkg került bele. Végül szépen megsültek a lángosok, véletlenül sem kerekek, mint a strandon, nem, ez nem az a lángos. Ez szögletes és középen kétszer bevágott. Másképp nem lehet, a Pécsi mama is így csinálta.

Hozzávalók egy jóóó nagy adaghoz:

5 nagy krumpli
2 teáskanál vaj
1 dl meleg tej
2 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás
annyi liszt, amennyit felvesz :)

A krumplit héjában megfőztem, még melegen meghámoztam, krumplinyomón átnyomtam, hozzákevertem a vajat., tettem hozzá ~1,5 teáskanál sót A meleg tejbe kevertem a cukrot és a szárított élesztőt, vártam, hogy felhabozzon, vagy valami, ezt nem tette, így hozzákevertem a krumplihoz. Beleütöttem a tojást, és elkezdtem a lisztet adagolni. Jó sokat felvett! Amikor már nem ragadt irtózatosan a massza, csak nagyon-nagyon, letakartam konyharuhával, és fél órát hagytam kelni.


Alaposan lisztezett felületen kb fél, max 1 cm-esre nyújtottam a tésztát, kellett lisztezni még rendesen. Kb. 8X12 cm-es téglalapokat próbáltam vágni a tésztából, középen, a hosszabb oldal mentén kétszer bevágtam (ld. a képen), és forró olajban pár perc alatt mindkét oldalán sütöttem, majd lecsepegtettem. Sok-sok fokhagymás tejföllel megkenve hülyére ettük magunkat belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése