2011. június 10., péntek

Próbafőztem - Szójás pirított tészta csirkével és zöldségekkel

Mi baj lehet, ha az ember próbafőz valamit? Semmi. Kipróbál valami újat, segít vele valakinek, esetünkben Bereznay Tamásnak Főzni gyerekjáték c. könyvéhez, én meg még könyvet is kaptam :) Jó régi ügy amúgy, de a könyv megjelenéséig kötött a némasági fogadalom (komolyan, alá is írtam), azóta meg folyton fennforgás van.


Hozzávalók:



  • 40 dkg spagetti

  • 1 szál sárgarépa

  • 3 szál újhagyma

  • 40 dkg csirkemell

  • 1 dl szójaszósz

  • 2 cm-nyi gyömbér

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál étkezési keményítő

  • 0,5 dl olívaolaj

  • 2 evőkanál méz


  • eredetileg 2 szál szárzeller, de én nem kaptam éppen


A zöldségeket pucoltam, felkarikáztam. A fokhagymát és a gyömbért lereszeltem a microplane-en (mert tudok élni :) A csirkemellet csíkoztam, és összekevertem 1 evőkanál keményítővel. A szójaszószt összekevertem a mézzel és a másik egy kanál keményítővel. A spagetti főzését igyekeztem úgy időzíteni, hogy akkorra készüljön el, amikorra a csirke is.


Egy nagy serpenyőben felforrósítottam az olajat, beletettem a csirkemellet és pár perc alatt átpirítottam, majd tányérra szedtem. A maradék olajon megpriítottam kicsit a gyömbér, fokhagymát és a répát, majd beletettem az újhagymát is, és felöntöttem kb 1 dl vízzel. Kicsit pároltam, hogy a répa megpuhuljon, aztán visszatettem a serpenyőbe a tésztát és a csirkét is. Alaposan összeforgattam, átmelegítettem, végül ráöntöttem a szójaszószos keveréket, és utoljára átkevertem.


2011. június 7., kedd

Tejcsokifagyi

Direkt olyan receptet kerestem, ami tejcsokival dolgozik, mert elkezdeném elfogyasztani a galád húsvéti nyuszi által a kertbe potyogtatott kis tojásokat, nyulakat és csirkéket (we love Aldi, ahol normál áron lehetett csokiból, és nem bevonómasszából gyártott figurákat kapni). Találtam is hamar, be is váltottam a hetek óta folytatott ígérgetésemet.


Hozzávalók:



  • 10 dkg tejcsokoládé

  • 2 dl tej

  • 2 dl tejszín

  • 2 tojás sárgája

  • 5 dkg cukor

  • 1 csapott teáskanál étkezési keményítő

  • 1 evőkanál rum


A tejcsokit a tejbe tördeltem, és alacsony lángon melegíteni kezdtem. A tojássárgákat a cukorral és a keményítővel alaposan felvertem, míg ki nem fehéredett, ekkorra a csokis tej is felforrta magát. A tejszín felét a tojásos masszába öntöttem, a másikat a csokis tejbe, majd a tojásos cuccot a lábosba, és nagyon alacsony lángon, hogy ne is igen forrjon, jó 5 percig főztem. Ekkor lekapcsoltam alatta a fűtést, belekevertem a rumot, és kihűtöttem. Amikor teljesen lehűlt, fagyigéppel kikevertettem a fagyit, és ismételten megállapítottam, hogy jó beruházás volt a gép.


A recept Ana fejlesztése, én harmadoltam nagyjából, legközelebb több csoki és kevesebb cukor a cél.

2011. május 25., szerda

Kreatív sok kicsi!

Nem gasztrós, viszont sok kicsi sokra megy :) Elindult most először a kreatív sok kicsi, részletekért katt a hivatalos oldalra!

2011. május 18., szerda

Medvehagyma-krémleves

Még húsvétkor készült, most sikerült letöltenem a képet.


Hozzávalók:



  • 1 nagy csokor medvehagyma

  • 2 szál újhagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 evőkanál vaj

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 dl tejszín

  • 1 l zöldség alaplé

  • só, bors, őrölt szerecsendió


A vajat felolvasztottam, rátettem a karikákra vágott újhagymát és a csíkozott medvehagymát. Amikor jól átpárolódott, rányomtam a fokhagymagerezdeket is, majd megszórtam a liszttel, átforgattam. Lassan felengedtem az alaplével, fűszereztem. Hagytam összeforrni, jó 15 percig lassú tűzön forraltam. Ekkor leturmixoltam, beleöntöttem a tejszínt, újra felforraltam, és el is készült a remek, harsogó zöld levesem.


4 adag, Kaldeneker György receptje alapján.



2011. május 15., vasárnap

Medvehagymás briós

Perecnek indult, briós lett belőle. Nem bántuk meg :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + valamennyi a formázáshoz
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál + 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál olvasztott kacsazsír
  • 20 levél medvehagyma apróra vágva
  • 1 tojás a kenéshez

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam az 1 teáskanál cukrot, és hagytam felfutni. A liszthez mértem a cukrot és sót, beletettem az apróra vágott medvehagymát (aprítógép rulez), majd a felfuttatott élesztőt és az olvasztott zsírt. Géppel bedagasztottam, és a kelesztőtálban hagytam érvényesülni.

Amikor megkelt, kiborítottam a munkalapra, megcsapkodtam, kevés liszttel átgyúrtam, 16-ba osztottam. Próbáltam vékonyra sodorni és perecet formálni, kevés sikerrel. Felvert tojással kentem meg, majd 15 perc alatt 180 fokos légkeveréses megoldással megsütöttem. Egyáltalán nem lettek perecek, de legalább briósok és finomak :)

Ízbolygótól a recept, hála és köszönet érte, isteni.


2011. május 3., kedd

Eperfagyi, eperfagyi, hú de finom

Fagyiszezon, eperszezon, eperfagyiszezon. Igaz, kint esik az eső (azaz esett, amikor a postot írtam), de ez nem akadályoz meg semmiben. Most új a fagyigépem, most legyek lelkes, később majd morogva pakolom a szekrényben, hogy ez meg minek kellett :) (hátha nem)


Hozzávalók:



  • 50 dkg eper

  • 20 dkg cukor

  • 4 dl tej

  • 2 dl tejszín

  • 3 tojás sárgája


Az alaposan megmosott, kicsumázott, felezett epreket 10 dkg cukor társaságában feltettem főni. Jó 20 percet rotyogtak együtt, amíg az alap el nem készült. Kihűtöttem és leturmixoltam.


A tejet és tejszínt lassan felforraltam. Közben a tojás sárgáját a maradék cukorral kikevertem. Amikor a tejszínes tej felforrt, abból lassanként úgy a harmadát a tojáshoz kevertem, majd ezt visszaöntöttem a tejhez. Habverővel szinte folyamatosan keverve felforraltam, majd kihűtöttem.


Amikor minden kihűlt, összekevertem a tojásos-tejes alapot és az eperszirupot, kancsóban a hűtőbe tettem. Délután a brennyú fagyigépemmel készre kevertettem. Tapasztalat: kb. a felét bírja a fagyigépem kapacitása, kisebb adagot készítsek legközelebb :)


Bereznay Tamás receptje.

2011. május 1., vasárnap

Killer srawberry cheescake fagyi

2 héttel a beszerzése után itt volt az ideje húsvétkor használatba venni a fagyigépet. Mentségemre szóljon, hogy ahogy megvettük, a gyerek fosni kezdett és ezt egy hétig folytatta is. Így aztán nem annyira siettem tejszínes fagyit készíteni neki. A recept azért ott volt talonban, gondoltam, nehogy már egy sima csoki vagy vaníliafagyival indítsunk, ugyan, az méltóságon aluli lenne, nekem sajttortafagyi kellett :) Jó is lett, illett a húsvéti ebédhez.


Hozzávalók a kekszmorzsához:



  • 5 dkg zabkeksz (győri zabfalatok)

  • 1 marék mogyoró

  • 3 evőkanál vaj


Hozzávalók a fagyihoz:



  • 3 tojássárgája

  • 8 dkg cukor

  • 1,5 dl tej

  • 1,5 dl tejszín

  • 30 dkg mascarpone

  • 1 teáskanál vaníliaesszencia

  • fél citrom leve


Hozzávalók az eperöntethez:



  • 6 evőkanál cukor

  • 6 evőkanál víz

  • 30 dkg eper


A fagyinak érdemes előző este nekiállni, hogy jól össze tudjanak hűlni az alkatrészek. A keszmorzsához egy serpenyőben felolvasztottam a vajat. A zabkekszet egy uzsonnászacskóban kézzel nagyjából összetördeltem (nem lehetett zajt kelteni, aludt már a ded). A mogyorót nagyjából kicsire vagdaltam. Ekkor a kekszet és a mogyorót is az olvasztott vajhoz kevertem, és nagyobb lángon kevergetve pirítottam, majd félretettem.


A fagyialaphoz felforraltam a tej és tejszín keverékét plusz a vaníliaesszenciát. Közben a tojássárgákat kikevertem a cukorral. Amikor felforrt a tej, a tojáshoz öntöttem folyamatos kevergetés mellett, majd vissza a lábasba, és együtt összeforraltam újra. Hűlni hagytam, ekkor kevertem hozzá a mascarponét és a citrom levét. Kancsóban tettem a hűtőbe.


Az eperöntethez elkészítettem a cukorszirupot, ráöntöttem az eperre és leturmixoltam.


A fagyigépben az előírásnak megfelelően elkészítettem a fagyit (nem lett elég "fagyis" így elsőre). Átöntöttem egy műanyag tálba, belekevertem a kekszmorzsát és az eperöntet kb. egyharmadát, és betettem a mélyhűtőbe. Nekem így egy kicsit (nagyon) kemény fagyi lett a végeredmény, de az íze, az olyan igazi sajttortás. Az eperöntetet inkább tálaláskor kínáltam a fagyi mellé, bele nem annyira hiányzott.


A recepetet ChiliésVaníiánál találtam.