2020. december 2., szerda

Diós aprósüti

Hát ez nekem igazi karácsonyi emlék. Diós aprósüti nélkül sokáig nem volt nálunk ünnep, segítettünk persze szaggatni és habozni a tetejét már kislányként is. Most a kezem ügyébe akadt egy ideje a recept, pakolgattam egy jó fél éve, hogy na majd, na majd, hát majdnem karácsony lett, mire behívott, hogy megsüssem. Taktikusan fél adagnak álltam neki, egy hétvégi sütinek pont elég ennyi, bátrak duplázzanak. Leírás persze nem volt hozzá, csak a hozzávalók, minek is az, azért kiókumuláltam.

Hozzávalók 3 tepsinyi aprósütihez - tészta:

250 g liszt
2 tojás sárgája
125 vaj 
fél csomag vagy egy púpozott teáskanál sütőpor
csipet só
1-2 ek cukor (a recept szerint pici cukor, köszi)
2 evőkanál tejföl (esetemben 15%-os creme fraiche), vagy amennyitől szépen összeáll a tészta

Hozzávalók a dióhabhoz:

125 g darált dió
2 tojás fehérje
125 g porcukor 

A tészta hozzávalóit beledobáltam az aprítógép műanyag késes megoldásába, és szépen majdnem teljesen készre kevertettem vele a masszát. Kézzel még összeállítottam. Ennek híján egyszerűen csak gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit. 

A sütőt bekapcsoltam 175 fokra, a tepsiket sütőpapírral / szilikonlappal béleltem.

Lisztezett felületen kinyújtottam a tésztát kb 3 mm vastagra, majd a legkisebb pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam belőle. 

A tetejére a habhoz a tojásfehérjét egy pici sóval keményre verettem, közben hozzáadtam a porcukrot is. Óvatosan beleforgattam a darált diót, majd habzsák segítségével rányomtam a tésztakorongokra egy-egy halmot. 

Kb. 15-18 perc alatt sültek készre a már bemelegedett sütőben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése