2021. április 19., hétfő

Cirmos cica kekszek

Még karácsony körülre nyúlik vissza, egy zárt főzős csoportban valaki mutatta ezeket a cirmos cica kekszeket. Első látásra szerelem volt, azonnal kiderítettem, hol kell jobbnál jobb macskás kiszúrókat szerezni (hol máshol, az aliexpressen, csak győzze az ember kivárni). Aztán lehetett megvalósítani:) A know-how-t megkérdeztem hozzá, ahogy a receptet is elkértem, az ismét Csak a puffintól van eredetileg. Nekem azért nem lett az összes macska csíkos, a munkafázisok előrehaladtával inkább márványosba mentek át, de ez nem rontott se a külcsínen, se a belbecsen, hál istennek. Egy fokkal munkásabb, mint egy sima keksz, de megéri, lehet vele villantani rendesen. Miáú!

Hozzávalók a fehér tésztához: 

25 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 tojás
12,5 dkg vaj

Hozzávalók a barna tésztához:

23 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
7,5 dkg cukor
1 tojás
12,5 dkg vaj

Először a fehér tésztát állítom össze: a robotgépbe teszem az összes hozzávalót, és nagyjából kikevertetem a tésztát, a végén kézzel még átgyúrom, hogy összeálljon. 

Utána jöhet a barna, a fentiek szerint járok el ott is. Mindkét tésztagombócot folpackba csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem. 

180 fokra bekapcsolom a sütőt.

A hűtőből kiveszem, majd kinyújtom a fehér gombócot, utána kinyújtom a barnát is, és a két lapot egymásra helyezem. Feltekerem, mint a kakaós csigát,

majd pont mint a csigához, éles késsel szeleteket vágok, és szorosan egymás mellé sorakoztatom őket a konyhapulton. 

Amikor az összes csiga odakerült, a sodrófával rányújtok, hogy a rétegek lehetőség szerint minél inkább össszeérjenek. Utána jöhet a szaggatás, a macskás kiszúrókkall kiszaggatom a cirmos cicákat. Amikor már nem tudok többet szaggatni, összegyúrom a tésztamaradványokat, ha lehet, minél kevesebb mozdulattal, hogy a rétegek valamennyire megmaradjanak, majd nyújtom, szaggatom ismét. Ebből lesznek a márványmacskák. Később a világosbarna macskák.

Sütőpapírral borított tepsibe teszem, és 12-13 perc alatt megsütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése