2020. november 16., hétfő

Svéd húsgolyók az IKEÁ-tól

Nehogy valaki svéd húsgolyók nélkül maradjon a COVID-19 lezárások miatt, az IKEA volt olyan kedves és nyilvánosságra hozta az ikonikus húsgolyóreceptjét még tavasszal. Mi ki is próbáltuk, azóta többedszer készült már. Nem úgy a hozzá ajánlott szószt, azt kétszer készítettük el, először és utoljára, hehe. Az nem jött be senkinek. Maradunk szégyenszemre az áruházban kapható por alapú verziónál, az egyszerű de nagyszerű. Nekünk szerencsére volt is most itthon egy véletlenül, így kiváló vasárnapi ebédünk rittyent belőle.



Hozzávalók kb. 40-45 darabhoz:

50 dkg darált marhahús
25 dkg darált sertésús (lusta asszony módszerrel 75 dkg vegyes daráltús)
1 tojás
5 ek (laktózmentes) tejszín
egy gerezd zúzott fokhagyma
1 kis fej hagyma apróra vágva
10 dkg (tk) zsemlemorzsa
só, bors
kb 8-10 dkg vaj a kisütéshez

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk a kacsóink segítségével. Vizes kézzel kisebb, kb 4 cm átmérőjű golyókat formálunk. Az eredeti recept szerint a golyókat 2 órára a hűtőbe tesszük, én ez a lépés kihagytam. 

Valahol ezen a ponton a sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.

Vajat olvasztunk egy nagy serpenyőben, és mellé készítünk egy tűzálló tálat. A golyókat a forró vajban igyekszünk minden oldalán átfehéríteni-átsütni (nem kell, hogy nagyon barna legyen!). Átszedjük a tűzálló tálba, és amikor megsültek, a vajas szaftból kicsit aláöntünk a golyóknak. Az eddigre bemelegedett sütőbe tesszük (le is lehet fedni) fél órára. 

Sült krumplival és barna szósszal tálaljuk, ha van otthon áfonyalekvár, az még jobb (nekünk nem volt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése