2021. január 11., hétfő

Shortbread

A shortbread nagy népszerűségnek örvend kis családunkban. A férjemnek egyenesen az egyik nagy kedvence. Nincs rá mentségem, miért tartott ennyi ideig, míg utánanéztem ennek a naaaaagyon bonyolult receptnek :) Hiperbonyi tényleg, a 3:2:1-es linzerarány, pihentetni se kell, csak kisütni. Akkor majd most gyakrabban sütöm, az elveimet úgyis eldobtam 2020 végével, azért voltak, hogy elhajítsam őket, au revoir. Mindenki egyen még egy sütit!




Hozzávalók kb 30 darabhoz:
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor (vagy 9 dkg porcukor és egy zacsi vaníliás cukor)
1 vaníliarúd kikapart magjai (ha az előzőben a 10 dkg porcukit választottuk)

A sütőt bekapcsolom 155-160 fokra, 2 tepsit kibélelek szilikonlappal vagy sütőpapírral.

A lisztet, porcukrot és a vaníliás cukrot elhelyezem a robotgépbe (műanyag késes verzió, nálam), belekockázom a vajat, nyomom a gombot. 1 perc alatt morzsásra aprítja a tésztát, ekkor a munkalapra borítom és villámgyorsan összegyúrom. Igyekszem téglalap alakúra nyújtani a tésztát, a széleit levágom (sima kenős késsel dolgoztam). Nem kell vékonyra nyújtani, sőt, kell legyen vastagsága, akát 1 cm is maradhat. Hasábokra vágom fel, mint az aranyrudakat (vagy a shortbreadeket, hahaha), átteszem a csíkokat a tepsibe, és ott egy villával 3-3 helyen megszúrom. Sütőtől függően 15-18 perc alatt sülnek meg, ne barnuljanak, még azelőtt kapjuk ki a sütőből. Hagyjuk őket kihűlni, és ne zabáljuk fel egyszerre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése